Αποχή των δήμων από την παροχή των στοιχείων διαθεσμότητας των υπαλλήλων


Λήγει μεθαύριο Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, η προθεσμία για την υποβολή από τις δημοτικές υπηρεσίες της λίστας των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Μνημονίου. Ωστόσο, η εικόνα που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα είναι πως όλες οι δημοτικές αρχές και δημοτικά συμβούλια έχουν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στις διαδικασίες υλοποίησης του μέτρου, να μην αποστείλουν δηλαδή λίστες εργαζομένων σε κρατική υπηρεσία ή υπουργείο ή άλλη δημόσια αρχή, να μην επιτρέψουν την υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων και να παράσχουν νομική και δικαστική συνδρομή προς τους εργαζόμενους προκειμένου να ανακοπεί η εφαρμογή του μέτρου.

Το localit.gr  καταγράφει  παρακάτω τις τελευταίες αντιδράσεις – αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων της χώρας.

Πάτρα: Στην τροχιά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων κινείται ο δήμος Πατρέων ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών, από μεθαύριο Δευτέρα έως την Τετάρτη, ενώ δεν πρόκειται να στείλει στοιχεία για τους υπό απόλυση αλλά και να παράσχει νομική στήριξη σε αυτούς. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς κατέστησε σαφές ότι δε θα δώσει καμία λίστα των υπό απόλυση – διαθεσιμότητα εργαζομένων στο υπουργείο, αντιθέτως προανείγγειλε την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. προαναγγέλοντας ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης προς αποφυγή μέγιστης ζημιάς για την πόλη.

Ενώ δια μέσου της νομικής του υπηρεσίας να ζητήσει να αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα των διατάξεως του Νόμου 4093/2012 και των εφαρμοστέων του νόμου πράξεων της Διοίκησης και να ασκήσει παρεμβάσεις υπέρ των θιγομένων εργαζόμενων σε κάθε Δικαστήριο ή Διοικητική Αρχή.

Παράλληλα αποφασίστηκε οι διάφορες Διευθύνσεις του Δήμου να προχωρήσουν στην διαμόρφωση των αναγκών τους σε πρόσθετο  προσωπικό για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων που θα  αντιμετωπίσουν με τις πλέον των 200 αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν από 1-1-2013, μετά την συνταξιοδότηση 159 μονίμων και 113 με σχέση αορίστου χρόνου υπαλλήλων και τη μη ικανοποίηση της με αριθμό 52/2011  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετάταξη 56 υπαλλήλων της πρώην   Νομαρχίας που ασκούσαν αρμοδιότητες που περιήλθαν στο Δήμο ενώ αυτοί μετατάχτηκαν στην Περιφέρεια.

Λάρισα: Κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα οι υπηρεσίες του δήμου,το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην υιοθέτηση των αιτημάτων των υπαλλήλων του δήμου Λαρισαίων και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφασή του, ο δήμος, δεν θα προχωρήσει στην αποστολή στοιχείων των εργαζομένων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Σε μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από την παρουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι δημοτικές παρατάξεις, μετά την τοποθέτηση-ενημέρωση του δημάρχου έλαβαν τον λόγο, συγκλίνοντας όλοι στο συμπέρασμα πως «τα χειρότερα είναι μπροστά».

«Το θέμα που έχει ανακύψει, με τις διαθεσιμότητες δημοτικών υπαλλήλων, αφορά περίπου 30 άτομα στο δήμο Λαρισαίων και γύρω στους 2000 συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο ανησυχώ έντονα για αυτά που θα συμβούν το 2013, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως τότε θα μιλάμε για έναν αριθμό που θα αφορά 20.000 άτομα» υποστήριξε ο κ. Τζανακούλης, ενώ μετέφερε την διαβεβαίωση του υπουργού κ. Μανιτάκη πως «κανένας υπάλληλος που θα περιέλθει σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα απολυθεί».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων έκανε λόγο για «νοσηρά μυαλά» και προέβλεψε πως «μέχρι το 2014 δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κανένας δήμος στη χώρα». «Όλα όσα προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω όσον αφορά την λειτουργία των δήμων. Ακόμα και αυτή την ώρα η τρόικα επιμένει σε προαπαιτούμενα τα οποία δυναμιτίζουν την κατάσταση και είναι μαθηματικά βέβαιο πως με το παρατηρητήριο παρακολούθησης των δημοτικών προϋπολογισμών, οι δήμοι θα οδηγηθούν στο κλείσιμο» υποστήριξε ο κ. Τζανακούλης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν πρόκειται επ’ ουδενί να προχωρήσει σε αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων όπως ζητεί το υπουργείο.

«Εμείς, αντιθέτως, θα ζητήσουμε την πρόσληψη 50 επιπλέον εργαζομένων, τεκμηριώνοντας απόλυτα το αίτημά μας αυτό», κατέληξε ο Δήμαρχος Λαρισαίων.
Άρτα: «Να μη συμπράξει ο Δήμος Αρταίων με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων», αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ζήτησε παράλληλα από τον δήμαρχο  «να μην επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστας εργαζομένων σε Κρατική υπηρεσία ή Υπουργείο ή άλλη δημόσια αρχή και την υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων και παρέχεται σ’ αυτόν η αμέριστη στήριξη του Σώματος, αλλά και κάθε νομική και δικαστική συνδρομή, εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί».

Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο «εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας μονίμων ή αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων, που αποτελεί ουσιαστικά συγκεκαλυμμένη απόλυση που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου που υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση και τελικώς η απόλυσή τους δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η απαγόρευση προσλήψεων Υ.Ε. μέχρι το 2016 και ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες τις οδηγεί στη διάλυσή τους» .

Δήμαρχοι Κρήτης: Καμία υπογραφή για διαθεσιμότητα εργαζομένων

«Να μην υπογράψουν οι δήμαρχοι καμία διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα   εργαζόμενων  στους Δήμους», έχει αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Παράλληλα, αποφασίστηκε οι δήμαρχοι«να μην προχωρήσουν  σε καμία κατάργηση οργανικής θέσης μέσα από τους  νέους Οργανισμούς που  συγκροτούνται».

Επίσης αποφασίστηκε να συγκληθεί Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης με επεξεργασμένες θέσεις των Δημάρχων  για τα μείζονα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της βιωσιμότητάς της, ενώ παράλληλα ζητούν την άμεση σύγκληση  της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε για να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις ιδιαίτερα τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των ΟΤΑ και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το μέλλον της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αγρίνιο:  «Ο Δήμος Αγρινίου δε θα γίνει συμμέτοχος σ’ αυτή τη διαδικασία και εξουσιοδοτεί το δήμαρχο να μην επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστας εργαζομένων ή διαπιστωτικής πράξης σε κρατική υπηρεσία ή υπουργείο ή Δημόσια αρχή», τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο  τονίζοντας παράλληλα  πως «έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου και της αποστολής που του ανέθεσαν οι πολίτες του Αγρινίου, τονίζει απερίφραστα ότι δεν διαπραγματεύεται οτιδήποτε αποδυναμώνει, απαξιώνει και ευτελίζει το θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Γιάννενα: Την ομόφωνη και κάθετη αντίθετή του, σε οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένων εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο εστιάζει επίσης  στην αντισυνταγματικότητα του μέτρου.

Το μέτρο της διαθεσιμότητας, όπως τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος αποτελεί συγκαλυμμένη απόλυση και ο Δήμος στη διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να συμπράξει. Εξάλλου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ήταν ο πρώτος που είχε τοποθετηθεί δημόσια, όταν ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία απόλυση.

Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται συνεχή χτυπήματα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Τα προβλήματα είναι οξύτατα, υπογράμμισε και σημείωσε πως θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα το συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Ηγουμενίτσα: Ομόφωνη απόφαση να μην στείλει ο Δήμος Ηγουμενίτσας στοιχεία υπό απόλυση – διαθεσιμότητα υπαλλήλους πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, ανακοίνωσε ότι στις 27 Νοεμβρίου δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το 15ημερο των εργαζομένων και ότι θα συγκαλέσει Δ.Σ. ώστε να ληφθεί απόφαση για το αν θα διαθέσει τα χρήματα που προβλέπονται για την δασοπροστασία και το σχέδιο πόλης στην μισθοδοσία των υπαλλήλων.


Διόνυσος: Στο ίδιο μήκος κύματος και το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, το οποίο αποφάσισε εκτός της μη σύμπραξης στη διαδικασία και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ματαίωση του μέτρου.

Πειραιάς: Να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις στο δήμο όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, πρότεινε στους εκπροσώπους τους  ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Νεάπολη: Την πλήρη άρνησή του να αποδεχτεί τα μέτρα που οδηγούν στην κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών με ομόφωνη απόφασή του. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην επιτραπεί καμιά διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία για την προώθηση απολύσεων εργαζομένων και να μην εκδοθεί καμία σχετική διοικητική πράξη, ενώ παράλληλα σε ψήφισμα που εγκρίθηκε καταγγέλλεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός ως «συμβόλαιο θανάτου» για τους ΟΤΑ.

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: «Να μην υπογραφούν από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή οι διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν»: Αυτό αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια σημερινής έκτακτης συνεδρίασής του.

Αναδημοσίευση από http://www.localit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *