Με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων επιβιώνουν 20.000 κάτοικοι της πόλης


homeless3

Η οικονομική εξαθλίωση, η φτώχεια, η αδυναμία σίτισης και η έλλειψη στέγης αποτελούν ορισμένα  από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα 20.000 κατοίκων της πόλης των Αθηνών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη από το δήμο Αθηναίων και παρουσιάστηκε σήμερα. Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε μεταξύ άλλων ότι περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από τη δημοτική αρχή παρά το γεγονός ότι οι πόροι του δήμου έχουν μειωθεί κατά 60%. Επιπλέον αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ο Γ. Καμίνης  επεσήμανε ότι στους άστεγους το 77% είναι άντρες, το 54% είναι Έλληνες και το  46% αλλοδαποί. Το 24% δεν έχει οικογένεια, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας ανά βάρδια συσσιτίου μοιράζονται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων περισσότερες από 1.670 μερίδες φαγητού. Από τις κοινωνικές υπηρεσίες εξυπηρετούνται 774 νοικοκυριά ενώ με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων εξυπηρετούνται 580 άστεγοι.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού που είναι η 17η Οκτωβρίου. Έχει πραγματοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου. Τα συμπέρασμα της έρευνα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στον δήμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στα  συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ, το 73% από τους Έλληνες σιτιζομένους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση και στην λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια. Στον ξενώνα αυτό προσφέρεται διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες.

Το προφίλ των Αστέγων

Το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες

Συμπεράσματα Έρευνας

Συμπεράσματα για σιτιζόμενους 

Ομιλία δημάρχου

Αναδημοσίευση από το localit.gr 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *