Συνέδριο ΚΕΔΕ στη Λάρισα: Η έξυπνη πόλη στην υπηρεσία των πολιτών και της διαφάνειας -Όλες οι τοποθετήσεις


larisa 

«Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του Πολίτη με Διαφάνεια σε μια Έξυπνη Πόλη – 5η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020″ ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε  στη Λάρισα   23 και 24 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ειδικότερα της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι εισηγητές και οι σύνεδροι επιχείρησαν να απαντήσουν σε  μία σειρά απόερωτήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δήμων και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης μέσα από τη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι σύνεδροι κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση και διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους ως προς τους τρόπους που μπορεί να  λειτουργήσει μια «έξυπνη πόλη».

Στο κλείσιμο του συνεδρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Καφαντάρης επισήμανε ότι όλοι οι σύνεδροι φεύγουν πλουσιότεροι, αλλά και περισσότερο προβληματισμένοι από αυτή τη συνάντηση, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των εποχών. Ο Δ. Καφαντάρης υπογράμμισε ότι το σύνολο των προτάσεων  και των εισηγήσεων θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή η οποία το επόμενο διάστημα θα τις αποκωδικοποιήσει και θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν.

Δείτε φωτογραφίες από το συνέδριο στη σελίδα μας στο fb.

 Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε  παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των δήμων σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ παρουσιάστηκαν και βέλτιστες πρακτικές. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι «οι τόποι που επιτυχημένα υιοθετούν το όραμα του smart έχουν ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο και δημιουργούν με αυτό τον τρόπο ένα αποτελεσματικό οικοσύστημα γνώσης και καινοτομίας , με επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών τους».

Στη δεύτερη ενότητα μετά το μεσημέρι,  έγιναν παρουσιάσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ψηφιακής Σύγκλισης» και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

larissa2

Χαιρετισμός Κώστα Τζανακούλη

Το συνέδριο ξεκίνησε στις 8:00 μ.μ.  τοβράδυ  της Πέμπτης στο ξενοδοχείο “Imperial” με χαιρετισμό από τον δήμαρχο της πόλης και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Κώστα Τζανακούλη.  Ο Δήμαρχος Λάρισας αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στη πόλη του σημείωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο  η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ανάπτυξη σταθμών wi fi  σε περισσότερα σημεία. Ήδη όπως τόνισε οι δήμαρχοι ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του πρωθυπουργού έχουν δώσει δεκάδες σημεία που μπορούν να τοποθετηθούν wi fi. Ωστόσο στη συνέχεια  εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του καθώς το κεντρικό κράτος δεν έχει επιτύχει να υλοποιήσει σημαντικά έργα σε επίπεδο ηλεκτρονικής τεχνολογίας.  Για το λόγο αυτό σημείωσε η ΚΕΔΕ αποφάσισε να δημιουργηθεί η Επιτροπή Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης.

Χαιρετισμός Ρίζου Κομήτσα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας  επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης έργων που σχετίζονται με την ηλεκτρονική τεχνολογία. Μέσα από την ανάπτυξη αυτών των έργων θα μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι πολίτες. Ο Ρίζος Κομήτσας έκανε γνωστό ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν ακόμα «λευκές περιοχές», σημεία δηλαδή που οι πολίτες δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά η Ομιλία.

virvidakisΚυριάκος Βιρβιδάκης

Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι οι ρυθμοί απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ είναι ικανοποιητικοί, αλλά στη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να βελτιωθούν και  τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. «Οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να αποτελέσουν το εργαλείο που θα βοηθήσει τους δήμους να μεταβούν στη νέα εποχή» σημείωσε χαρακτηριστικά και  έκανε γνωστό ότι ως πρόεδρος της επιτροπής θα συμβάλει τα μέγιστα στη σχετική προσπάθεια της αυτοδιοίκησης.

 

tamilosΜιχάλης Ταμήλος

Ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα έργα που έχουν υλοποιηθεί από το 2010 όπου φτιάχτηκαν δίκτυα αλλά δε βρέθηκε τρόπος να αξιοποιηθούν.

Ο Μ. Ταμήλος τόνισε ότι χρηματικά ποσά που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν γα την ψηφιακή ανάπτυξη και δικτύωση των δήμων κατευθύνθηκαν σε άλλες πολιτικές, όπως είναι η απασχόληση.  «Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι καθώς δεν συγκλίνουμε με τους άλλους ευρωπαϊκούς δήμους. Δεν έχουμε μπορέσει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να πετύχουμε το στοίχημα για τη δημιουργία του δήμου του μέλλοντος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

agorastosΚώστας Αγοραστός : Οι έξυπνες πόλεις είναι εκείνες που κερδίζουν σε χρόνο και χρήμα 

Ο περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτύχει μια δημιουργική ανατροπή με την ανάπτυξη χρήσιμων εργαλείων τα οποία θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης με ταχύτερη εξυπηρέτηση για τον πολίτη. «Η περίοδος 2014 -2020 αποτελεί πρόκληση, καθώς στις δύσκολες εποχές αναζητούνται έξυπνες λύσεις. ψάχνουμε να βρούμε έξυπνες λύσεις …έξυπνη πόλη σήμερα σημαίνει εξυπηρέτηση… οι δήμαρχοι μπορούν να πετύχουν. Οι έξυπνες πόλεις για να είναι πραγματικά έξυπνες πρέπει να κερδίζουμε σε χρόνο και χρήμα. Συνεπώς είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες». Σημείωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα ενιαίο σύστημα δεδομένων για όλους τους δήμους και τις περιφέρειες.

 

kafantarisΔημήτρη Καφαντάρης: Αύξηση διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και νέων τεχνολογιών

 

Η έναρξη των εργασιών έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να διευκολυνθεί με τον εκσυγχρονισμό των πόλεων μέσω της  χρησιμοποίησης καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογίας σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θεωρεί ότι η για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να επιτευχθούν μια σειρά στόχοι όπως η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και η ενίσχυση της διαβούλευσης με τους πολίτες για τη διαμόρφωση τοπικών και περιφερειακών πολιτικών.  Στούς στόχους των δήμων στο πλαίσιο της ψηφιακής ατζέντας 2020, είναι η αύξηση διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη της επόμενης μέρας είναι ψηφιακή» υπογράμμισε ο Δημήτρης Καφαντάρης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί στους δήμους μέχρι σήμερα για έργα πληροφορικής με στόχο την ψηφιακή σύγκλιση. Ωστόσο όμως  παρατηρούνται τα φαινόμενα αρκετά από τα έργα που υλοποιήθηκαν έως τώρα να  έχουν εξελιχθεί σε «κουφάρια», ενώ έργα και εφαρμογές που  υλοποιήθηκαν  δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.

«Οι Δήμοι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της περιφερειακής και τοπικής μικροκλίμακας, γνωρίζουν τα δεδομένα και τις δυνατότητες των επί μέρους γεωγραφικών ενοτήτων και μπορούν να συγκροτήσουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, δίνοντας απάντηση και στο πρόβλημα της ανεργίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ομιλία  του.

 Πρόγραμμα εργασιών Συνεδρίου 

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πρώτη Ενότητα : «Υφιστάμενη κατάσταση στους δήμους –αξιολόγηση –καλές  Ελληνικές και Ευρωπαϊκές  Πρακτικές»

Συντονιστές: ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος,  Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής

∆ιακυβέρνησης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη -∆ιαφάνειας της Κ.Ε.∆.Ε., Μέλος ∆.Σ. Κ.Ε.∆.Ε.

Σπύρος Τζόκας, Μέλος ∆.Σ. Κ.Ε.∆.Ε., ∆ηµοτικός Σύµβουλος ∆ήµου Καισαριανής

Εισηγήσεις:

athopoulosΛεωνίδας Ανθόπουλος, 

Επίκουρος καθηγητής Σχολής  ∆ιοίκησης και Οικονοµίας ΤΕΙ Θεσσαλίας

«Έξυπνες πόλεις και καινοτοµία»

 

mochianakis2Κωστής Μοχιανάκης,

Προϊστάµενος Πληροφορικής και Επικοινωνιών ∆ήµου Ηρακλείου Κρήτης.

 «Έξυπνες Πόλεις στην Ελλάδα: Από το Σχεδιασµό στη Λήψη Αποτελεσµάτων»

 

kostopoulosΙωάννης Κωστόπουλος, 

Σύµβουλος Πληροφορικής ∆ήµου Πατρέων.

«Η Σηµερινή Πραγµατικότητα και οι Σύγχρονες Τάσεις στον Τοµέα των Τ.Π.Ε. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 

joulia LopezJulia Lopez i Ventura,

Smart City Strategy, Barcelona City Council

«Barcelona’s innovative strategy – A smart city project»

 

oikonomidisΓιώργος Οικονοµίδης, 

∆ιευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασµού ∆ήµου Λαρισαίων

«Ενιαίο ∆ιαδικτυακό περιβάλλον ΟΤΑ για τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις (LGAF)»

 

 

kougianosΓαβριήλ Κουγιανός, Διευθυντής Πληροφορικής της ΚΕΔΕ

Παρουσίαση της ενημερωτικής σελίδας της ΚΕΔΕ  Localit.gr

 

 

2η Ενότητα:

«Στρατηγική  για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση –Επιχειρησιακά Προγράμματα για την Τ.Α.»  -5η Προγραµµατική Περίοδος 2014 – 2020

tsiamisΙωάννης Τσιάµης,

Μέλος Επιτροπής Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης Εξυπηρέτησης του Πολίτη – ∆ιαφάνειας της Κ.Ε.∆.Ε.,

∆ηµοτικός Σύµβουλος Ορχοµενού. Εισήγηση.

 

fkaklamanisΦαίδων Κακλαμάνης . Προϊστάμενος Ανάπτυξης και Πληροφορικής.

Εκπρόσωπος Υπουργείου ∆ιοικητικής  Μεταρρύθµισης

Εισήγηση:

  Στρατηγική  και Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

gekasΡάλλης Γκέκας,

∆ιευθύνων Σύµβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

ΕισήγησηΚαταγραφή Υπηρεσιών Πληροφορικής των Δήμων

 

ragousisΣτάθης Ραγκούσης,

∆ιευθύνων Σύµβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.

Εισήγηση: Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Πέμπτη προγραμματική περίοδος 2014-2020.

Αναδημοσίευση από το www.localit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *