Αλλαγές κυρίως στο θεσμικό πλαίσιο για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ μετα την συνάντηση ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ


Την πολιτική βούληση να βρεθούν ορθές, αμοιβαία αποδεκτές, θετικές και με βάση τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και τις συνεννοήσεις, που είχαν προηγηθεί, λύσεις στα σημαντικά ζητήματα που οδηγούν σε δυσλειτουργίες τον Καλλικράτη ή απασχολούν τον 1ο και 2ο  βαθμό Αυτοδιοίκησης και να αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης κατά  τη συνάντηση που είχαν, την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου,  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών.

Την εκτίμηση ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και αποτελεσματική, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δέχτηκε να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει τη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των δύο συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Γ. Σγουρός πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Προς τούτο αποφασίστηκε η σύσταση μικτής ομάδας εργασίας, η οποία μέχρι την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου,  θα προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσεις με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου.

Κ. Ασκούνης: Νέες περικοπές πόρων οδηγούν σε κλείσιμο τους δήμους

Να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης έθεσε  στην πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εσωτερικών τη ρητή και κατηγορηματική διαφωνία της Αυτοδιοίκησης για νέες περικοπές των πόρων, ύψους 400 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την αναμενόμενη νέα συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης. Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για το ζήτημα, δεν  γνωρίζει κάτι για τη συμφωνία, ενώ ο κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση νέων περικοπών οι δήμοι θα κλείσουν.

Ειδικότερα για το θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Θέσαμε με ένταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το ζήτημα της νέας περικοπής πόρων στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Ο κ. υπουργός μας είπε πως  δεν γνωρίζει κάτι για το ζήτημα και ότι και ο ίδιος  περιμένει τη συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί.

Εμείς, τονίσαμε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν στα 450 εκ. ευρώ – που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό και είχαν δεσμευτεί και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Πρωθυπουργός  ότι θα αποδοθούν  στους δήμους – προστεθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, θα κλείσουν, θα καταρρεύσουν.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τον τομέα καθαριότητας, τις κοινωνικές δομές, τους παιδικούς σταθμούς, διότι αυτά που ζητά η τρόικα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που η Αυτοδιοίκηση ζητά να αλλάξουν στο πολυνομοσχέδιο ο κ. Ασκούνης είπε: «Νομίζω ότι ίσως δεν υπάρχει πλήρης γνώση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και μη γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ένας δήμος, γίνονται προτάσεις, οι οποίες δεν βοηθούν, ούτε επιλύουν κανένα πρόβλημα.  Είναι άλλωστε δεδομένο ότι εμείς έχουμε μία μείωση των πόρων από το 2009 στο 2012 κατά ΄53%. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, θα κλείσουν οι δήμοι».

Σχετικά με διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε:

«Το δεύτερο που συζητήσαμε  κατά τη σημερινή συνάντηση  ήταν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα σε ότι αφορά στον Καλλικράτη. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ένας πάρα πολύ καλός διάλογος. Εμείς θέσαμε τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και εκείνα τα ζητήματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και εύρυθμα οι δήμοι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είχαμε μια θετική ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργού κ. Γιαννίτση και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας.

Θεωρούμε ότι μέχρι την Παρασκευή στην κοινή Επιτροπή, την οποία συστήσαμε, όλα αυτά θα συμπεριληφθούν ώστε να επιλύσουμε και τις τελευταίες διαφωνίες και ενστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και στο υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όταν ο διάλογος διεξάγεται με καλή διάθεση, τότε μπορούν να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Σγουρός δήλωσε σχετικά με τις συζητήσεις για το νομοσχέδιο το εξής:

«Eίχαμε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα του σχεδίου νόμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος όλων μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ο Α’ και Β’ βαθμός προς όφελος του πολίτη, ο οποίος πρέπει να εξυπηρετείται.

Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο ίδιο θετικό πνεύμα τότε θα γίνει πράξη αυτό που υποστηρίζω χρόνια, να μικρύνει δηλαδή η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες» .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *